HTML

Fin(n)tor

Jelenleg Helsinkiben élő, közepesen grafomán magyar elfogult észrevételei a mai Finnországról. Közélet, társadalom, gazdaság, tömegsport - és ami majd még eszembe jut...

Friss topikok

Címkék

Tamperei kirándulásunk leglátványosabb eleme kétségtelenül a delfináriumban tett látogatás volt. Öt gyönyörű állat mutatta be fantasztikus tudását és intelligenciáját a világ legészakibb delfináriumának nevezett létesítményben, amely egész családunk számára maradandó élményt jelentett.

A show persze hatásvadász volt, de ez egy ilyen műfaj - és minket sikerült is elkápráztatni. Emellett sok érdekességet is meg lehetett tudni a palackorrú delfinekről. Egyrészt azért, mert a bemutató előtt levetítettek egy informatív kisfilmet, másrészt pedig azért, mert az idomárok a végén odajöttek a közönséghez és szabadon lehetett őket kérdezgetni. Megtudhattuk például, hogy a delfinek taníthatósága erősen függ a hangulatuktól: ha jó napjuk van, akkor akár tucatnyi félórás "edzésre" is könnyen rávehetőek, ha viszont "bal uszonnyal" keltek fel, 1-2 perc után nem érdemes erőlködni velük.

Delfinaario_Eevertti.gif

Evertti, a tamperei delfinárium legidősebb lakója. Fotó: http://www.sarkanniemi.fi/en/attractions/dolphinarium

A bemutató egyik legszebb eleme az volt, amikor ez a nemcsak szép és okos, de rendkívül erős állat úgy úszta át a medencét, hogy menet közben az orrával végig a víz fölött tartotta az idomárt. Gyerekeim sokat irígykedtek azonban az állatok gondozóira akkor is, amikor azok a delfinek felső uszonyába kapaszkodva húzatták magukat a víz felszínén, legalább 30-40 km/órás sebességgel. Tehát ezek a csodálatos jószágok nemcsak labdázni és elképesztően magasra ugrani tudnak, hanem a motorcsónakot is helyettesítik, ha gazdájuk vízisíelni akar.

Ami pedig intelligenciájukat illeti, a wikipedián azt olvastam, hogy megfigyelték már, ahogy a palackorrú delfinek eszközöket használnak (például szivacsot raknak az orrukra, hogy védjék, amikor a tengerfenéket túrják).

A show egyáltalán nem tűnt állatkínzásnak és az idomárok is hangsúlyozták, hogy a különféle attrakciókat a delfinek önként és játékos kedvüknek engedve hajtják végre.

Itt egy videó a látványos bemutatóról, itt pedig az öt tamperei delfint bemutató oldal linkje.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://finntor.blog.hu/api/trackback/id/tr345846445

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása