HTML

Fin(n)tor

Jelenleg Helsinkiben élő, közepesen grafomán magyar elfogult észrevételei a mai Finnországról. Közélet, társadalom, gazdaság, tömegsport - és ami majd még eszembe jut...

Friss topikok

Címkék

Az első számú finn napilapot, a voltaképpen nemzeti intézménynek számító Helsingin Sanomatot is utolérte a mai lappiac egyre jobban terjedő jelensége, a papírméret csökkentése: a formátumváltás broadsheetről tabloidra. Amikor a Guardian 2005-ben a komoly brit napilapok közül elsőként állt át a korábban csak a bulvárlapokra jellemző formátumra, ez még nagy megütközést keltett sokakban, mondván, a megjelenés komolytalanná fogja tenni a tartalmat. Azóta nemcsak egy sor más brit lap zsugorította a papírméretet, de a jelenség más országokban is elterjedt. Mivel pedig a két nagy svéd napilap már évek óta tabloidformátumban jelenik meg, csak idő kérdése volt, hogy a finnek kedvelt „Hesari”-ja mikor lép ugyanerre az útra.

A napilapok általában cáfolják, hogy a költségcsökkentés szándéka vezetné őket a kisebb méretre való átálláskor. Arra hivatkoznak, hogy az olvasók többsége igényli a könnyebben kezelhető formátumot, mert jobban elfér a reggeli kávé mellett asztalon, a metróban úgy is ki lehet nyitni, hogy nem kell arcon legyinteni vele a szomszédos ülésen helyet foglalót és könnyebben áttekinthetőek a cikkek is. Ezeket az érveket sorakoztatta fel Mikael Pentikäinen, a Helsingin Sanomat főszerkesztője is, bár elismerte, hogy lesznek, akik visszasírják majd a régi verziót.

reggeli hesari.jpg

Könnyen elfér a reggelizőasztalon

Azzal viszont mindenki egyetért, hogy a lényeg nem a formátumban, hanem a tartalomban van. Pláne, hogy egyre többen a digitális verziót olvassák, nem a papíralapút. (Ennek dacára a papír-Hesariból még mindig 366 ezer fogy naponta (vasárnap 416 ezer), ami egy 600 ezer lakosú város esetében akkor is hatalmas szám, ha tudjuk, hogy nemcsak Helsinkiben veszik a lapot, sőt még csak nem is kizárólag a mintegy 1,3-1,4 millió lakosú agglomerációban, hanem voltaképpen egész Finnországban – ez egész Észak-Európa legnagyobb példányszámú napilapja)

Figyelemre méltó volt a váltás előkészítése. Már 2012 elején bejelentették, hogy 2013 januárjában megtörténik az átállás és azóta rengeteg részletet tudatosan fokozatosan adagolva közöltek. A finnekre jellemző alapos előkészítés és a nyitottság, az átláthatóság e tekintetben is megvalósult. Mégis meglepő volt, hogy az átállás miatt egy megjelenés (a január 7-i) kimaradt. Arra hivatkoztak, hogy a tabloid formátum a szerkesztőségi rendszerben is változtatásokat igényel. Úgy látszik, egy nemzeti intézmény azt is megengedheti magának, hogy egy nap szünetet tartson, ha átalakul.

Első benyomásaim a tabloid formátumról jók, szépen sikerült megoldani az átállást. Jól olvashatóak a cikkek, szép a layout, kellemes kézbe venni az újságot Sok sikert az új külcsínnel, Hesari!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://finntor.blog.hu/api/trackback/id/tr385013015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.