HTML

Fin(n)tor

Jelenleg Helsinkiben élő, közepesen grafomán magyar elfogult észrevételei a mai Finnországról. Közélet, társadalom, gazdaság, tömegsport - és ami majd még eszembe jut...

Friss topikok

Címkék

A finn sífutó szövetségnek több mint 700 helyi alapszervezete van. Egy olyan országban, ahol a települési önkormányzatok száma 320. Ez a két adat elég nyilvánvalóvá teszi azt a tényt, hogy a sífutás itt tényleg rendkívül széles körben elterjedt mozgásforma.

hiihtajia.jpgSokakat megmozgat

Hétvégenként én is többször megtapasztaltam már, hogy itt valóban tömegsportról beszélhetünk, és ennek az összetett szónak mindkét tagja hangsúlyos. Helsinki legnagyobb síközpontjában (Paloheinä) szombaton vagy vasárnap több ezer sífutó kerülgeti egymást. Bár a terület hatalmas (négy pálya áll rendelkezésre, összesen 17,5 kilométernyi hosszúságban), néha tényleg olyan nagy a népsűrűség, hogy a magamfajta kezdőket percenként húszan-harmincan is leelőzik - különösen akkor, ha a gyerekek is velem vannak.

Ennek dacára eddig talán ha kétszer előfordult, hogy valaki megszólt volna minket - és akkor sem a lassúságunk miatt, hanem azért, mert figyelmetlenségünkben egyszerre mindkét nyompárt elfoglaltuk. Ez valóban sportszerűtlenség, mert így a hagyományos stílusban érkező, gyorsabban haladó síelők kénytelenek a nyomok mellett, a korcsolyázó stílusban síelők számára fenntartott részen előzni. Érthető, hogy ez néha morgást vált ki belőlük. (Ennél nagyobb udvariatlanság már csak az lenne, ha valaki mondjuk szemben haladna a forgalommal, ami persze majdnem akkora őrültség lenne, mint ha az autópályán tenné ugyanezt.)

A sífutópályák etikettje hasonló a Magyarországon jobban ismert alpesi síelés viselkedési szabályaihoz. A lényeg az, hogy aki hátulról jön, annak kell előznie és odafigyelnie az előtte haladó lassúbb síelőre. Húsz évvel ezelőtt ez még nem így volt. Akkor gyakran hallottam a hátam mögül a kiáltást, hogy "Pálya!" Ilyenkor félre kellett húzódni és elengedni a gyorsabb sízőt. Az idén ilyesmi még nem történt velem, pedig nem lettem sokkal gyorsabb.

A helsinki iskolákban most kezdődik a síszünet, a következő hétre sokan elutaznak, hogy az aktív pihenésnek ezt az igazán kellemes formáját valahol vidéken élvezzék. A síszünet megkoronázása sokak számára a jövő szombaton esedékes, hagyományos Finlandia-sífutóverseny lesz. Ez egy igazi maraton: 75 kilométeres túra, Lahti városából Hämeenlinnába. Itt egy videó a 2011-es verseny rajtjáról az extrém sportokat kedvelőknek.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://finntor.blog.hu/api/trackback/id/tr45084480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása