HTML

Fin(n)tor

Jelenleg Helsinkiben élő, közepesen grafomán magyar elfogult észrevételei a mai Finnországról. Közélet, társadalom, gazdaság, tömegsport - és ami majd még eszembe jut...

Friss topikok

Címkék

Előző bejegyzésemben kissé túlságosan is elmarasztalóan fogalmaztam a finn építészetről, amit megbántam - és elnézést is kérek, ha valakit megbántottam ezzel. Valójában természetesen bőven akadnak igazán szép, sőt gyönyörű épületek is Helsinkiben, bár ezek persze nem olyan régiek, mint a tallinni műemlékek. Hibámat helyrehozandó, az alábbiakban megpróbálom számba venni a nekem legjobban tetsző helsinki építészeti alkotásokat.

Sederholmin_talo.jpg

Helsinki legrégebbi kőépülete, a Sederholm-ház. 1757-ben épült egy kereskedő számára: alul a bolt, felül a tulajdonos lakása. A város impozáns főterén található, nemrég gyermekmúzeum nyílt benne.

krunikan helmi.jpg

A századfordulós épületek között is sok gyönyörű alkotás található. Ez a Krunika Gyöngye nevű lakóház, amelyet a Helsingin Sanomat olvasói 2007-ben a város legszebb szecessziós épületének szavaztak meg.

Villa_Johanna_Helsinki.jpgEz pedig a Villa Johanna,   az ullanlinnai városrész gyöngyszeme. Ezen talán még jobban is látszik a szecessziós jelleg, mint az előző épületen.

kappeli.jpgKedvenc kávézóm, a Kappeli.   Fém szerkezet, csupa üveg, a pesti Nyugati pályaudvarra emlékeztet.

Kansallisteatteri.JPGA Nemzeti Színház, a nemzeti romantikus építészet egyik legjobban sikerült alkotása 1902-ből

norma.jpgA Katajanokka városrészben sok szép szecessziós épület található, ez  az egylk, a Norma nevet viseli.

 torilinna.jpgSok szép épületre lehet bukkanni a belvárosban sétálva. Ez a Torilinna nevű.

tuomiokirkko.jpgA végére hagytam Helsinki legtöbbet fotózott jelképét, a luteránus dómot. Az előtérben II. Sándor cár szobra, a finneknek kedves orosz cárok egyike. Nem hiszem, hogy lenne még egy főváros Európában, ahol a főtér kellős közepén egy orosz cár szobra található. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://finntor.blog.hu/api/trackback/id/tr175107050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása