HTML

Fin(n)tor

Jelenleg Helsinkiben élő, közepesen grafomán magyar elfogult észrevételei a mai Finnországról. Közélet, társadalom, gazdaság, tömegsport - és ami majd még eszembe jut...

Friss topikok

Címkék

Rozskenyeret hirdettek a délelőtti családi film előtt a moziban. Odahaza nehezen tudnék elképzelni ilyen reklámot, de itt ez teljesen természetes. Mivel Finnországban én is nagy rajongója lettem ennek a kenyérféleségnek, egy kicsit utánanéztem, miért is olyan finomak az itt kapható változatok.

rozskenyerek.JPGKülönféle módon elkészített rozskenyerek

Először is, a finn kenyérgyárak nem vethetőek össze egy francia vagy egy bajor pékséggel és persze a magyarokkal sem. Az itteni kenyerek nem olyan mutatós külleműek, hogy a hozzá nem szokott szem megkívánja a terméket. A kevéssé figyelemfelhívó külcsín alatt viszont értékes tartalom rejlik. Egy szelet rozskenyér legalább olyan tápláló, mint két-három szelet fehér kenyér. Ez ráadásul nem üres kalóriákat jelent, ellenkezőleg, a teljes kiőrlésű rozs tele van értékes tápanyagokkal, fogyasztása egészséges jóllakottság-érzetet kelt, magas a rosttartalma és hosszú órákon át biztosítja a szervezet megfelelő energia-ellátását. Kevés finn étkezés képzelhető el rozskenyér nélkül.

Az itteni szabályozás szerint egy sütőipari terméket akkor lehet rozskenyérnek nevezni, ha az előállításához felhasznált gabona legalább fele rozs. Szoktak bele némi búzát is keverni (elsősorban azért, hogy kicsit lazább legyen a kenyér szerkezete), illetve krumplilisztet is (ettől édesebbé válik), de ezek csak kiegészítő jelleggel kerülnek bele. Újabban fehérített változat is létezik, bár ez nekem kissé természetellenesnek hat.

A leghagyományosabb, lyukas közepű, körgyűrű formájú rozskenyeret teljesen kiszárítva árulják, alig van benne több víz, mint a Szaharában, ennek köszönhetően több hétig is eláll. Ez száz százalékban rozsból készül, természetesen élesztő nélkül, Hátránya, hogy nem kifejezetten omlós: finoman fogalmazva talán azt lehet elmondani róla, hogy szerfelett alkalmas a rágóizmok erősítésére. A lyukas közepű rozskenyeret egy rúdra felfűzve könnyen lehetett tárolni, de ma már nem olyan praktikus ez az forma, mert nehéz belőle például szendvicset készíteni. Így tehát ma a lekülönbözőbb alakzatban árulják. Nekem legjobban az a változat ízlik, amelynek egy barátom találó megállapítása szerint pénztárca formája van.

ruispalat.jpgPénztárca, amely egyúttal egészséges és jóízű energiabomba is

Ezen túlmenően rengeteg más fajtája is létezik a rozskenyérnek: savanyú, édes, kelesztett,, őrlés nélküli magvakat is tartalmazó stb, és akkor még az árpakenyerekről nem is beszéltünk, Találkoztam már olyan véleménnyel is, hogy a finn kenyér olyan sokféle, hogy bátran lehet az ittenit a világ legváltozatosabb kenyérkultúrájának nevezni. Ez elsősorban arra vezethető vissza, hogy az ország a keleti és a nyugati kultúra határán terül el. A témával foglalkozó angol nyelvű Wikipedia-oldal jó áttekintést ad a választékról, amely talán szemre nem olyan tetszetős, mint a búzaalapú sütőipar remekei, de a gyomor hálásabb érte.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://finntor.blog.hu/api/trackback/id/tr585126779

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása