HTML

Fin(n)tor

Jelenleg Helsinkiben élő, közepesen grafomán magyar elfogult észrevételei a mai Finnországról. Közélet, társadalom, gazdaság, tömegsport - és ami majd még eszembe jut...

Friss topikok

Címkék

Kellemes meglepetést jelentett a látogatás a Helsingin Sanomat által fenntartott, a finn Fleet Streetnek is nevezhető Ludviginkatun található napilapmúzeumban. És nemcsak azért, mert a sok interaktív kiállítási tárgy, játék és gép még gyermekeimnek is igazán élvezetessé tette a nézelődést. Hanem amiatt is, mert a viszonylag kicsi múzeumban három magyar vonatkozást is felfedeztünk.

A falakon végig különböző sorsfordító történelmi eseményekről szóló tudósítások olvashatóak, érdekes látni, miként írtak a Helsingin Sanomat újságírói például az 1939-40-es téli háború lezárásáról, a moszkvai tűzszüneti egyezmény megkötéséről. Az egyik falon viszont egyszer csak 1956 november eleje tűnik fel. A szovjet hadsereg brutális támadása a magyar forradalom ellen persze még a szovjetekkel szemben ekkor igen óvatosan viselkedő Finnországban is címlapra került:

1956_1.jpg

Helsingin Sanomat, 1956. november 5.

Az alsó szinten egy sor régi nyomdagépet is bemutatnak. A kilencvenes évek ofszetnyomású gépén éppen Kertész Imre nagyméretű fotóját nyomja a Helsingin Sanomat valamelyik kiadása, méghozzá az irodalmi Nobel-díj odaítélése alkalmából:

201402151836.jpg

Sajnos nem látszik elég jól, de az oldal közepén Kertész Imre fotója

Távozáskor minden látogató magával viheti a lap 1888. augusztus 14-i számát (akkor még Päivälehtinek, vagyis egyszerűen Napilapnak hívták). Hogy miért éppen ezt a számot, az nem derült ki, de nagyon érdekes cikkek vannak a négyoldalas lapszámban. Többek között egy terjedelmes tudósítás az Osztrák-Magyar Monarchia alkotmányos berendezkedésének átalakítását célzó, meddő vitáról:

1888.jpg

"Ausztria és Magyarország vitás kérdése" a Helsingin Sanomat 1888. augusztus 14-i kiadásában

Nyilván semmi tudatosság nincs a magyar vonatkozások múzeumi megjelenése mögött, mégis érdekes volt látni, hogyan figyeltek a Helsingin Sanomat újságírói Magyarországra.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://finntor.blog.hu/api/trackback/id/tr675837615

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.