HTML

Fin(n)tor

Jelenleg Helsinkiben élő, közepesen grafomán magyar elfogult észrevételei a mai Finnországról. Közélet, társadalom, gazdaság, tömegsport - és ami majd még eszembe jut...

Friss topikok

Címkék

Igazán érdemes volt ma elmenni Korkeasaari szigetére, a helsinki állatkertbe. Most rendezték ugyanis a szokásos nemzetközi jégszoborfesztivált, szebbnél szebb alkotásokkal. Rendkívül részletgazdag, ötletes és jól megtervezett műveket láttunk, amelyek persze nem csupán vésőt igényeltek: a művészek fűrészt, elektromos fúrót, hőlégfújót és vasalót is használtak. (Utóbbira akkor van szükség, amikor két jégtömböt össze kell ragasztani: ilyenkor a vasalóval felmelegítenek egy fémlapot, megolvasztják vele az egyik jégdarab felszínét, ott vékony vízréteg keletkezik, amelyet a másik jégtömbhöz hozzányomnak, és ahogy visszafagy, gyönyörűen egybeolvasztja a kettőt.)

Ízelítőül néhány kép a nekünk legjobban tetsző remekművekből. Ugye szépek?

P1150679.JPGAz idei fesztivál témája a Balti-tenger

 P1150607.JPGJégbe fagyott Neptun

P1150615.JPGKorallzátonyt fényképező búvár

P1150609.JPGLófej egy hajó orrán  -  no meg az ottfelejtett vasaló 

Akinek megtetszettek a jégszobrok, itt azt is megnézheti, hogyan készültek, itt pedig az látható, hogy esti fényben talán még hangulatosabbak az alkotások.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://finntor.blog.hu/api/trackback/id/tr545073433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Miereisz Balázs 2013.02.11. 11:08:59

Nagyon szépek a jégszobrok! Sajnos ilyeneket nem látni Magyarországon. Megnéztem a videót is, mert érdekelt hogyan készülnek az alkotások. A vasalós műveletet nem látni rajta, pedig kíváncsi lettem voltam rá! (De jó hogy leírtad, mire használják, mert törhettem volna rajta a fejem.)

Egyébként gratulálok a bloghoz! Érdekesek a Finnországról szóló cikkeid.

Tholt Katalin 2013.02.13. 20:56:23

Kár, hogy a szépség múlandó...Milyen hosszú /vagy inkább rövid.../ életű egy ilyen alkotás?

Polarlicht 2013.02.14. 21:03:02

Gondolom, amíg meg nem érkezik a tavasz... Ami ugyebár kb. április közepe...
süti beállítások módosítása