HTML

Fin(n)tor

Jelenleg Helsinkiben élő, közepesen grafomán magyar elfogult észrevételei a mai Finnországról. Közélet, társadalom, gazdaság, tömegsport - és ami majd még eszembe jut...

Friss topikok

Címkék

Ezen a héten több száz finn iskolában olvasnak napilapokat a gyerekek. Méghozzá az órai foglalkozás keretében, tanáruk/tanítójuk vezetésével. Most zajlik ugyanis a „Hírlaphét” (Sanomalehtiviikko) elnevezésű kezdeményezés, amelyet a Hírlapszövetség hirdetett meg, az idén immár 19. alkalommal. Ami talán meglepő: nemcsak a középiskolában, hanem már az általánosban is, még az alsó tagozatban is!

Tőlem gimnazista koromban tanáraim rendszeresen elszedték az óra közben, pad alatt olvasott HVG-t. Olyan órára viszont nem emlékszem, amelyen újságcikkeket elemeztünk volna... Pedig biztos vagyok benne, hogy a napilapolvasásra való oktatás nagyon hasznos kiegészítő eleme lehetne az iskolai tanulmányoknak. Még azt is megkockáztatom, hogy nélkülözhetetlen eleme.

EducationNewspaper2_550x312.pngAz talán túlzás, hogy az oktatás az újságokkal kezdődik, de a cikkeket fel lehet használni az iskolában is

Az újságcikkek elemzése nem csupán, sőt nem is elsősorban arra jó, hogy némi változatosságot jelentsen a sokszor monoton iskolai tevékenységek sorában. Segítségével a gyerekek megtanulhatnak érvelni valami mellett és valami ellen. Láthatják, hogy egy-egy jelenség több oldalról is megközelíthető és a különböző megközelítések akár eltérő következtetésekhez is vezethetnek. Felfedezhetik, hogy mit jelent egy demokratikus társadalomban közös dolgainkról együtt, az eltérő véleményeket is tolerálva gondolkozni. Sőt, a jó tanárok akár arra is képesek, hogy felkeltsék az érdeklődésüket a közügyek iránt, aktívabb állampolgárokat neveljenek stb stb.

A finn oktatási rendszer a jelek szerint felismerte ennek fontosságát (nem tudom, mi a helyzet ma Magyarországon, szerepel-e ilyesmi a tantervekben - jó lenne), ennek köszönhető, hogy a projektben partner az oktatási tárca is. A kezdeményezéssel mindenki nyer: az újságok növelik jövendőbeli potenciális olvasóik táborát, az iskolák ingyen kapnak kiegészítő tananyagot (hiszen ingyenes példányokat rendelhetnek a kiadóktól e héten), a gyerekek és a tanárok pedig hasznos és – remélhetőleg – élvezetes tanórák lehetőségét.

Az is feltűnő egyébként, milyen sok különböző, az alaptantervben szereplő tananyagot kiegészítő projekt fut a finn iskolákban. Csak a legérdekesebbet hadd említsem: minden negyedik évben magyar témahetet is meghirdetnek, a Finn-Magyar Társaság szervezésében. Erre legutóbb tavaly ősszel került sor, de az akkor meghirdetett verseny még mindig tart, márciusig várják a Magyarországról szóló, legfeljebb 5 perces, diákok által készített kisfilmeket.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://finntor.blog.hu/api/trackback/id/tr855066477

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tholt Katalin 2013.02.07. 20:53:21

Magyarországon a napi- és hetilapok egyértelműen politikailag elkötelezettek, egyik, vagy másik oldalon, ki vállalná a tanulók bármelyik irányú befolyásolását???A politikailag semleges lapok sport,bulvar stb.pedig nem alkalmasak oktatasi celra.Te tudnal ajánlani?

Polarlicht 2013.02.08. 06:07:10

Teljesen jogos felvetés, nehéz! Esetleg a napi politikától független cikkeket lehetne felhasználni, például a kultúra, gazdaság, tudomány rovatokból. Sajnos igaz, hogy néha még ezek is átpolitizáltak, de azért lehetne el nem kötelezett írásokat is találni. Otthon a gyerekek a Tudorka Magazin valamelyik cikkét vették az egyik órán, de az kifejezetten gyerekeknek szánt lap. Esetleg a Világgazdaság? Alsó tagozatban persze nehéz elképzelni...

Fren 2014.06.28. 16:49:38

Magyarországon 1997 óta fut az ún. SÉTA program (Sajtó és Tanulás) a Pannon Lapok Társasága megyei lapkiadó szervezésében. Vas-, Zala-, Veszprém-, Fejér megye, valamint Dunaújváros - a programban részt vevő - középiskolás diákjai 7 héten keresztül minden nap kézhez kapják az iskolában a megyei napilap egy példányát. A program része a szerkesztőség- és nyomdalátogatás, az újságírókkal való találkozás, beszélgetés és a napilapok SÉTA melléklete rendszeresen közli a diákok írásait is. Azt nem tudom, a program mennyire hatékony, amikor én voltam itt diák, nekünk még ilyen nem volt. De a dolog létezik Magyarországon is.
süti beállítások módosítása