HTML

Fin(n)tor

Jelenleg Helsinkiben élő, közepesen grafomán magyar elfogult észrevételei a mai Finnországról. Közélet, társadalom, gazdaság, tömegsport - és ami majd még eszembe jut...

Friss topikok

Címkék

Nagy visszhangot kiváltó (tehát sikeres) reklámkampányt folytat már második hónapja a Finn Szülők Szövetsége a gyerekkori alkoholfogyasztás ellen. Köztéri plakátonon hirdetik, hogy "Állítsd meg az italozó gyermeket!". Egy másik plakát szövege szerint "Nézz körül a családodban, nincs-e zugárus köztetek, aki alkoholt vásárol gyermekének. Ez ugyan bűncselekmény, a felmérések szerint mégis minden negyedik finn családban előfordul."

1178-VL_Pysayta_550x808[6].jpgHatásos reklám: "Állítsd meg az italozó gyermeket! Az alkoholfogyasztás veszélyezteti a gyermekek fejlődő agyát: főleg a koncentrálóképesség, a memória és a figyelem gyengül. Semmilyen helyzetben ne engedd meg, hogy gyermeked alkoholt fogyasszon."

A túlzott alkoholfogyasztás közismerten az északi társadalmak egyik komoly problémája és Finnország sem kivétel, sőt. A finnek ivási kultúrájáról szóló wikipedia-oldal szerint az alkohol a munkaképes korú finn férfiak leggyakoribb halálozási oka és a szeszes ital fogyasztásához rendkívül sok erőszakos bűncselekmény kapcsolódik. A részegség sokak számára nem szégyellnivaló állapot, hanem elfogadott jelenség, vagy talán egyenesen a társas összejövetelek egyik célja. 2008-ban az éves alkoholfogyasztás 12,5 liter tiszta szesznek felelt meg egy főre vetítve, ez több, mint bármelyik másik északi országban. Nem volt időm leellenőrizni ezeket az állításokat (a wikipediával mindig bánjon óvatosan az ember), de igaznak tűnnek, forrásmegjelöléssel szerepelnek.

A legnagyobb gond azonban nem is az, hogy mennyit isznak a finnek, hanem az, hogy miként. A heti alkoholadagot ugyanis sokan nem úgy veszik magukhoz, mint a franciák (minden étkezés után egy pohár vörösbor), hanem pénteken vagy szombaton este, egyszerre és persze tömény ital formájában. A május 1-jét köszöntő tavaszünnep után az utcán heverő részegek látványa közismert, de más hétvégeken is gyakran látni erősen alkoholos befolyásoltság alatt álló (álló? inkább tántorgó) alakokat - a finnek számára amúgy is fontos nemi esélyegyenlőség jegyében szép számmal nőket is.

Nem tűnik tehát abszurdnak a Finn Szülők Szövetségének kampánya, noha a felzúdulás nagy volt ellene. 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://finntor.blog.hu/api/trackback/id/tr185093381

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Miereisz Balázs 2013.02.23. 10:14:27

Nekem nagyon soknak tűnt ez a 12,5 liter tiszta szesz... Utánanéztem, hogy Magyarországon ez vajon mennyi lehet. Csak egy 2005-ös Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentést találtam ezzel kapcsolatban, amelyben az egy főre jutó alkoholfogyasztás 16,3 liter volt. És én még sokalltam a 12,5 litert! Finnországra ez a jelentés 12,5 litert mutatott ki, ami ezek szerint 2008-ra sem változott.

Belinkelem a két jelentést:

www.who.int/substance_abuse/publications/global_alcohol_report/profiles/hun.pdf

www.who.int/substance_abuse/publications/global_alcohol_report/profiles/fin.pdf
süti beállítások módosítása