HTML

Fin(n)tor

Jelenleg Helsinkiben élő, közepesen grafomán magyar elfogult észrevételei a mai Finnországról. Közélet, társadalom, gazdaság, tömegsport - és ami majd még eszembe jut...

Friss topikok

Címkék

Részben kínai hadifoglyok építették az első világháború idején a Helsinki körüli erődrendszert. Ezzel az érdekes adalékkal lepett meg mai sétám során egy információs tábla az egyik lakótelep melletti erdőben. A maunulai városrész mellett még most is láthatóak az egyik erőd nyomai, bár az erdő már nagyrészt benőtte a maradványokat.

Maunula.jpgA maunulai erőd maradványai, háttérben a lakóteleppel

Az oroszok természetesen Szentpétervár (akkori fővárosuk) védelmét akarták megerősíteni, ezért építették az erődöket. A védőrendszer sosem készült el és nem is kellett bevetni, így hamar az enyészeté lett. A maunulai erőddel a finnek egy ideig nem törődtek, az útépítések és a főváros terjeszkedése során sok eleme egyszerűen eltűnt, aztán a 70-es években hozott egyik törvény védelem alá helyezte. Ma már nem sok látszik belőle, de azért még fel lehet fedezni az erdőben.

maunulai fal.jpgEgy részlet a maunulai erőd falából

Nem tudtam viszont, hogy kerültek kínai hadifoglyok az első világháború során Helsinki környékére, megpróbáltam utánanézni, de nem jutottam sokra. Jó néhány weboldalt találtam, amely megerősítette a kínai hadifoglyok jelenlétét és azt is, hogy közreműködtek az építkezések során (egy link: http://www.loppi.fi/Loppi/Palvelut/Kuntapalvelut/Vapaa-aikapalvelut/Kulttuuri/Opaskurssi/Joentaan-kylan-puolustusvarustus/ egy másik: http://www.helsinki200.fi/helsinki-1812-2012/1812-suomen-kaarti-perustetaan), sőt, még arra is találtam utalást, hogy állítólag a csatornázást is ők kezdték meg Helsinkiben (http://www.city.fi/ilmiot/viemarirotat/1386) de arról, hogy hányan voltak és miért hozták őket éppen ide, csak annyi infót találtam, hogy az oroszok szerették a lehető legtávolabbra vinni a hadifoglyokat. Nem tudom, ez kielégítő magyarázat-e.

maunulai tábla.jpgA maunulai erőd történetét és alaprajzát ismertető tábla az erdőben

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://finntor.blog.hu/api/trackback/id/tr1005586456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása