HTML

Fin(n)tor

Jelenleg Helsinkiben élő, közepesen grafomán magyar elfogult észrevételei a mai Finnországról. Közélet, társadalom, gazdaság, tömegsport - és ami majd még eszembe jut...

Friss topikok

Címkék

Helsinki legnagyobb vonzereje az, hogy könnyen el lehet jutni Tallinnba, mondta egyszer (nem kevés szarkazmussal) egy ismerősöm. Ez talán túlzás, de azért nem teljesen abszurd állítás. Négy napot töltöttünk az észt fővárosban, de már egyetlen kétórás séta során több építészeti szépséggel találkoztunk, mint bő egy éves finnországi tartózkodásunk során.

Nagyon szeretem Finnországot, de a finn városokban uralkodó funkcionalista építészeti stíluson soha nem tudtam fellelkesedni. Helsinkinek van ugyan egy csodálatos klasszicista főtere (amely a maga nemében szintén páratlan), de azon túlmenően az épített környezetet illetően meglehetősen kevés szépséget kínál. Tallinn viszont - vagyis a Hansa-szövetség idejében használatos nevén Reval - egy káprázatos ékszerdoboz. Állítólag a  Hansa-városok közül itt maradt meg legjobban a középkori városmag.

Nem is érdemes szaporítani a szót, a képek önmagukért beszélnek.

Tallinn1.jpgA 4,5 kilométeres középkori városfal egyharmada ma is áll. A háttérben az Oleviste-templom, amely a 16. században Európa legmagasabb épülete volt.

tallinn2.jpgA régi városháza a főtéren. Állítólag az egész Balti-térségben ez az egyetlen megmaradt gótikus városháza (jelenlegi arculatát az 1402-1404-es átépítés során kapta).

tallinn3.jpgA városházával szemben álló gyógyszertár, amely a világ egyik legrégebb óta folyamatosan működő patikája (1422-ben már említik).  Több mint háromszáz éven át egy magyar család üzemeltette, a  Pozsonyról kivándorolt   Johann Burchart Belavary leszármazottai.

További szép képek Tallinnról itt.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://finntor.blog.hu/api/trackback/id/tr745101065

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

iramszarvas 2013.05.05. 16:00:13

„Helsinki legnagyobb vonzereje az, hogy könnyen el lehet jutni Tallinnba, mondta egyszer (nem kevés szarkazmussal) egy ismerősöm.” Ismernénk egymást?

Polarlicht 2013.05.05. 20:24:30

@iramszarvas: Az élet tele van rejtélyekkel...:))))
süti beállítások módosítása