HTML

Fin(n)tor

Jelenleg Helsinkiben élő, közepesen grafomán magyar elfogult észrevételei a mai Finnországról. Közélet, társadalom, gazdaság, tömegsport - és ami majd még eszembe jut...

Friss topikok

Címkék

Az általam eddig látott legjobb finn filmmel ismerkedhettem meg tegnap a Pystyssä (Állva marad) című alkotás bemutatóján és annak is magyar a rendezője. Jelinkó Márton impresszív alkotása Indebted (Eladósodva) címmel méltán nyerte el a londoni Raindance fesztivál legjobb elsőfilmes díját. A finn mozikban most kezdik vetíteni ezt az erősen 18-as korhatárhoz kötött művet, remélem, egyszer a magyar mozikba is elkerül, már csak a rendező okán is. (A tavalyi budapesti Titanic fesztiválon már szerepelt.)

indebted_1.jpg

Egyik értelmezésben a film arról szól, hogy milyen könnyű elindulni a bűn útján és mennyire lehetetlen megállni a lejtőn. Egy biológushallgató diáklányt elborítanak az adósságok, amiket a takarítással keresett pénzből nem tud visszafizetni, így hát beáll a legősibbnek nevezett mesterség művelői közé. A másik főszereplő női bandavezérként (esélyegyenlőség, oh!) küzd adósságai visszafizetéséért, egyre durvább pénzbehajtó akciók segítségével. Sorsuk végül tragikus módon összekapcsolódik, amikor kiderül, hogy ugyanazzal a férfival próbálnak új életet kezdeni.

Mint minden jó filmnek, természetesen ennek is sok más értelmezése lehetséges. Legalább ennyire szólt számomra az alkotás arról, hogy milyen szörnyűségeket képes előidézni az eladósodás és egyáltalán a pénz hatalma. De lehet úgy is nézni a filmet, hogy ma az egyetemistáknak milyen iszonyúan nehéz lehet megfinanszírozni a bulizós életvitelt.

Nagyon tetszett az egyre tragikusabb következményeket fokozatosan kibontó rendezés, a színeket - a komor témához kiválóan illeszkedő módon - szinte teljesen mellőző operatőri munka, a főszereplők remek színészi játéka, a nagyon kifejező zene. A filmben visszaköszön a legismertebb finn rendező, Aki Kaurismäki nyomasztó világa is, de sokkal jobb kiadásban. Csak az ne nézze meg, aki visszaretten az erőszak és a szex nyers ábrázolásától. Itt egy trailer: http://vimeo.com/26200092

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://finntor.blog.hu/api/trackback/id/tr565315556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása