HTML

Fin(n)tor

Jelenleg Helsinkiben élő, közepesen grafomán magyar elfogult észrevételei a mai Finnországról. Közélet, társadalom, gazdaság, tömegsport - és ami majd még eszembe jut...

Friss topikok

Címkék

Szombati brunch címén ma olyan ebédben volt részünk, amely amellett, hogy rendkívül finom és különleges volt, egyúttal kétszeresen is jótékonyságinak minősült.

Helsinki Alppila városrészének templomában ugyanis (ahol egyébként havonta egyszer magyar nyelvű istentiszteleteket is tartanak) bevezették, hogy szombatonként 15 euróért háromfogásos ebédet adnak - ez itt nem minősül drágának. Az ebédet profi szakácsok főzik, de a társadalom peremére sodródott emberek tálalják fel, akiknek ez egyfajta lehetőség a "normális" életbe való visszakerülésre, illetve minimális munkajövedelem megszerzésére. A gyülekezet ezen felül azt is vállalja, hogy a bevétel egy részét afrikai élelmiszersegélyekre költi. A mottó: Kétszer annyian laktok jól, mint ahányan eljöttök - ugyanis minden fizető vendég egyúttal egy afrikai "adagot" is kifizet. (Az ebéd közben pedig bakelitlemezekről szólnak az 50-es, 60-as évek slágerei, ami még különlegesebbé teszi a hangulatot). 

brunssi_1.jpg

Finom és nemes célokat is szolgál. Fotó: https://www.facebook.com/alppilankirkonbrunssi

A kezdeményezés sikeresnek tűnik: az étteremmé alakult gyülekezeti terem megtelt, az ételek különlegesek és ízletesek voltak, a helyenként valóban deklasszáltnak tűnő, de láthatóan nagyon igyekvő pincérek jól szerepeltek, a vendégek pedig (amennyire én láttam) elégedetten távoztak - és közben vélhetően az a jó érzés töltötte el őket, hogy nemcsak finomat ettek, de jót is cselekedtek másokkal. Élvezet és jótékonykodás együtt, 2 in 1.

Nem ez az egyetlen újszerű kezdeményezés azonban a finn lutheránus egyház részéről. Sőt, az a megfigyelésem, hogy rengeteg kreatív ötlet bukkan fel mostanában az egykor a finn lakosság 98 százalékát tömörítő egyház részéről (amelynek még ma is minden négy finnből három a tagja). Ma például a helsinki evangélikus egyház programajánlója szerint mehettünk volna gyülekezeti szervezésű színházlátogatásra, keresztény bolhapiacra, a gyülekezeti teremben szervezett közös röplabdázásra, vagy jó néhány koncertre is. A nap végére pedig három templomba is invitáltak a Föld órája alkalmából világszerte tartott egy órás lámpaleoltás keresztény változatára: imádkozás és közös éneklés 20.30-21.30 között, sötétben, gyertyával.

Az újszerű tevékenységekre vélhetően azért is nagy szüksége van az egyháznak, mert folyamatos a lemorzsolódás. Igen népszerű a "lépjkiazegyházból.fi"-nek fordítható címen elérhető weboldal (www.eroakirkosta.fi), eddig állítólag már 406 ezer finn jelentette be ezt az oldalt használva, hogy a jövőben nem kíván az egykori államegyházhoz tartozni. (A számláló azt is naponta frissítve mutatja, hogy előző nap hányan tették meg ezt, tegnap például 104-en.) A kilépés sokaknak nyilván azért vonzó, mert így megszabadulhatnak az egyházi adótól, amit tagként automatikusan levonnak a munkajövedelmükből. Ez ráadásul nem is elhanyagolható összeg: lakóhelytől függően a jövedelem 1-2 százaléka. Vagyis ha valaki évente 36 ezer eurót keres (ez itt kb az átlag), akkor évi 300-600 eurót is befizet az egyháznak.

Bőven akadnak persze visszalépők is, nekik is a legegyszerűbb online megtenniük a nyilatkozatukat. A "lépjbeazegyházba.fi"-nek fordítható weboldal (www.liitykirkkoon.fi) szerint tavaly 14 ezren léptek be a lutheránus egyházba, azon a 44 ezer újszülöttön felül, akiket frissen kereszteltek. Összesen tehát 58 ezer új tag jelent meg a nyilvántartásban. Az egyház 47 ezer tagot vesztett elhalálozás miatt, további 59 ezer fő a kilépők száma. Végső soron tehát a finn evangélikus egyház létszáma erősen fogyatkozóban van.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://finntor.blog.hu/api/trackback/id/tr485885062

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása