HTML

Fin(n)tor

Jelenleg Helsinkiben élő, közepesen grafomán magyar elfogult észrevételei a mai Finnországról. Közélet, társadalom, gazdaság, tömegsport - és ami majd még eszembe jut...

Friss topikok

Címkék

Tegnap mókus szaladt a pályára a Finnország-Fehéroroszország világbajnoki labdarúgó-mérkőzés elején a helsinki Olimpiai stadionban. Rettentően megrémült szegényke a húszezer néző kiabálásától, riadtan szaladgált a pályán, amíg nagy nehezen megtalálta az utat az egyik kapu mögötti üres szektorig, ott tudott végül biztonságos helyre rejtőzni. Az egyik újság megszólaltatott egy szakértőt, aki szerint a kis jószág valószínűleg a stadion egyik rejtett zugában él - szerencséjére nincs túl gyakran ilyen fontos futballmérkőzés.

orava.jpgA stadion gyepszőnyege tényleg elég félelmetes hely benyomását keltheti ennek az erdei rágcsálónak

Egyáltalán nem lepődtem meg a tévéközvetítés révén híressé vált rágcsáló megjelenésén, mert Helsinkiben kb. olyan gyakorisággal látni mókust, mint Budapesten kóbor kutyát. Ezek a tüneményes kis jószágok rendkívül jól alkalmazkodtak a városi környezethez, a mi házunk padlásán is lakik egy mókuscsalád, gyakran láthatóak a kertben. Nem vettük még észre, hogy kárt okoztak volna, annál több derűs pillanatot szereznek viszont időnkénti felbukkanásaikkal. A finnek persze nem értik, miért ujjongunk fel mindig, ha éppen elénk kerül egy-egy kis vörös bundás állatka, nekik ez valószínűleg olyan, mintha nálunk Pesten egy feketerigónak vagy verébnek szólna az üdvrivalgás...

A leghíresebbek kétségtelenül a Seurasaari skanzensziget mókusai, akiket valóban kézből lehet etetni. Talán kevésbé ismert viszont, hogy Seurasaarin a széncinegéket is kézből lehet etetni - én sem hittem volna ezt el, ha nem látom saját szememmel, ahogy kikapják kisfiam kinyújtott kezéből a falatot.

Az Olimpiai stadionban sem a mókus volt az első betévedő vadállat, 2007-ben egy fülesbagoly jelent meg a pályán a Finnország-Belgium Európa-bajnoki selejtezőn. A finnek 2-0-ra megverték az esélyesebb belgákat, s a közvélemény olyan nagy szerepet tulajdonított ebben a madár szokatlan megjelenésének, hogy a nemzeti tizenegynek azóta Fülesbaglyok a beceneve.

huuhkaja_1.jpgDr. Bubó 2007-es látogatása. Szerencséje van a mókusnak, hogy nem tegnap jött a bagoly.

Tegnap a mókus megúszta a találkozást a Fülesbaglyokkal, a fehérorosz csapat viszont nem:a hazaiak nyertek 1-0-ra. Úgy látszik, a stadionba tévedő állatok tényleg segítséget hoznak a finneknek.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://finntor.blog.hu/api/trackback/id/tr875351519

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása