HTML

Fin(n)tor

Jelenleg Helsinkiben élő, közepesen grafomán magyar elfogult észrevételei a mai Finnországról. Közélet, társadalom, gazdaság, tömegsport - és ami majd még eszembe jut...

Friss topikok

Címkék

Az advent az úgynevezett kiskarácsonyi ünnepek időszaka Finnországban. Rengeteg szervezet rendez ilyenkor év végi hangulatot árasztó összejöveteleket ("pikkujoulu"), amelyek kiváló lehetőséget teremtenek kötetlen beszélgetésekre, kapcsolattartásra, illetve új kapcsolatok kialakítására. Nemcsak a munkahelyek, de a tornaklubok, az iskolai napközik vagy a nyelvtanfolyamok is "kiskarácsonyoznak". A karácsonyhoz, illetve az adventhez persze ezeknek az eseményeknek csak annyi közük van, hogy az ünnepre hivatkozva teremtik meg az alkalmat a találkozásra.

pikkujoulut.jpgSok helyen a kiskarácsonyhoz a glögi (vagyis a mazsolás forralt bor, manapság sokszor csak meleg szörp) is hozzátartozik. Fotó: www.yle.fi

Az államegyházi státuszához a gyakorlatban még mindig sok területen ragaszkodó evangélikus egyház számára szintén az egyik legforgalmasabb időszakot jelenti az advent. Ilyenkor ugyanis több száz közös gyülekezeti éneklést szerveznek, amelyekre sokszor zsúfolásig megtelnek a máskor bizony gyakran üresen kongó templomok. Ezek nagyon hangulatos és szép események, amelyekre sokan kisgyerekekkel együtt érkeznek, igazi családi ünneppé varázsolva az összejövetelt.

Az adventi gyülekezeti éneklések hagyománya 1973-ra nyúlik vissza, akkor indította el ezeket a rendezvényeket a Finn Missziós Társaság. Ma állítólag már a legnépszerűbb egyházi rendezvények közé tartozik, néhány hét alatt több mint egymillióan vesznek rajtuk részt (ez egy 5,4 millió lakosú országban nem kis szám). Sok családban már több generációra visszanyúló hagyománya van, a mostani kisgyermekes szülők azért jönnek, mert gyerekkorukban őket is vitték a szüleik, és olyan szép számukra az emlék.

Én eddig csak egy éneklésen voltam, de szívesen elmennék újra, mert ott tényleg nagyon jó volt a hangulat. Kiosztottak egy kis füzetet, 23 énekkel, ezek egy részét végig is énekeltük, a végén "kívánságműsorral",vagyis a közönség is választhatott. Itt egy link azzal a finn népdallal (pontosabban annak egy szép feldolgozásával), amelyik nekem a legjobban tetszett.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://finntor.blog.hu/api/trackback/id/tr845683824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása