HTML

Fin(n)tor

Jelenleg Helsinkiben élő, közepesen grafomán magyar elfogult észrevételei a mai Finnországról. Közélet, társadalom, gazdaság, tömegsport - és ami majd még eszembe jut...

Friss topikok

Címkék

Papucsot, fürdőköpenyt és úszósapkát nem kell vinned magaddal. Ilyesféle világi hívságokat errefelé gyakorlatilag senki nem használ. Magyarországon mindig kb. kétszer olyan nagy pakkal érkeztünk az uszodába, mint itt. Arra viszont oda kell figyelni, hogy a legtöbb uszodában tilos shortban úszni. Fogalmam sincs, miért, de komolyan veszik: egyszer le is parancsolták a rövidnadrágot az egyik kisfiamról és adtak neki egy "rendes" úszónadrágot. Természetesen ingyen.

makelanrinne.jpgA Mäkelärinteen uimahalli, a legjobb uszoda Helsinkiben

Az uszodákban általában két-két szauna van a férfiaknak illetve a nőknek (a legtöbb helyen gőzszauna is van). A szaunahasználat magától értetődően benne foglaltatik a belépődíjban. Ami egyébként finn viszonylatban kifejezetten olcsó, sőt, emlékeim szerint talán még a magyar árszintnél is lejjebb van (ez elég nagy ritkaság a szolgáltatások körében): egy tíz alkalomra szóló bérlet kedvenc helyünkön, Helsinki legnagyobb uszodájában (Mäkelänrinteen uimahalli) 57 euró a felnőtteknek és 30 euró a gyerekeknek.

Nem csoda hát, hogy tömve is vannak az uszodák: az említett helyen ritka szerencsének számít, ha hétköznap este csak 6-8 fő úszik egy sávban. Volt már olyan alkalom is azonban, amikor 15-en tempóztunk egyszerre. A tömeg mégsem zavaró, mert a finnek kiváló szervezők és nagyon erősen szabálykövetők. A szélső sávok a lassan úszkálóknak vannak fenntartva, a belsők pedig a gyorsaknak. Mivel ezt szinte mindenki be is tartja, nem jelent problémát az a népsűrűség sem a vízben, ami odahaza már elviselhetetlen lenne.

Kabinos öltözőt nehéz találni, a finnek zöme szerintem nem is értené, mi szükség lehet rá. A szaunába úgyis majdnem mindenki fürdőruha nélkül megy be. Ki is van írva a bejárathoz, hogy vedd le, sőt az Itäkeskus uszodában ezt olyan komolyan veszik, hogy félóránként a hangosbeszélő két dologra emlékezteti a látogatókat: ne felejtsenek el zuhanyozni a medencébe menetel előtt és ne felejtsék magukon a fürdőruhát a szaunába lépés előtt... Aki ezt nem tartja be, az valószínűleg külföldi. (Szankció persze nincs.)

Nagyon népszerű a vízifutás. Nemcsak idősebb hölgyek űzik ezt a sportágat (bár ők vannak többségben), hanem fiatal férfiak is, sőt néha még gyerekeket is látni. A gyerekek zöme persze szívesebben ugrál a műugrótoronyból. A legjobb műugrási lehetőségek a Mäkelänrinteen uimahalliban vannak, 1, 3, 5, 7,5 és 10 méterről is lehet csobbanni. Természetesen ennek díja is benne van a normál belépőjegy árában. 

És hogy miért nincs fürdőpapucs? A tusolóból kijövet ott a speciális lábfertőtlenítő zuhany. Mi is ezt használjuk, egy év alatt még egyikünk sem szedett össze gombafertőzést...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://finntor.blog.hu/api/trackback/id/tr885013468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása