HTML

Fin(n)tor

Jelenleg Helsinkiben élő, közepesen grafomán magyar elfogult észrevételei a mai Finnországról. Közélet, társadalom, gazdaság, tömegsport - és ami majd még eszembe jut...

Friss topikok

Címkék

A finn demokrácia talán legjobb intézménye a választási gép. Ez valójában egy hatalmas adatbázis, amelyben politikai jellegű kérdésekre adott válaszok alapján az egyszerű választópolgár néhány perces munkával könnyen megtalálja azt a jelöltet, akinek véleménye legközelebb áll az övéhez - akire tehát leginkább érdemes szavaznia. Lássuk röviden, hogyan is működik ez a gyakorlatban!

Tegyük fel, hogy tanácstalan választó vagyok, akinek van véleménye politikai kérdésekről, szeretne is szavazni, de nem tudja, kire lenne érdemes. Semmi más teendő nincs, mint elindítani egy választási gépet (itt az Yle köztévé által készített gép, itt a Helsingin Sanomat napilapé, itt az MTV kereskedelmi tévécsatornáé, itt pedig egy olyan, amelyet az internethasználók közössége állított össze) és válaszolni az ott megjelenő kérdésekre. E kérdések azt térképezik fel (persze névtelenül), hogy milyen is az én politikai nézetrendszerem. Ezt már 20-30, jól megfogalmazott kérdés révén, pár perc alatt elég részletesen meg lehet határozni. A gép pedig ennek alapján villámgyorsan kiválasztja, kik azok a jelöltek, akik leginkább hozzám hasonló módon gondolkoznak. Azt természetesen már én döntöm el, hogy a szavazófülkében egy ilyen jelölt neve mellé akarom-e behúzni az ikszet, vagy nem.

ehdokkaat.jpg

Az egyik finn párt európai parlamenti képviselőjelöltjei. Személyre szavaznak, nem pártra.

Most éppen európai parlamenti választások jönnek, a mostani választási gépek tehát ehhez adnak útmutatást. Az előbb általam is használt egyik gép például olyan kérdéseket tett fel, hogy egyetértek-e a következő állításokkal: egységes minimálbért kellene meghatározni az EU-ban; a bankokat soha többé nem szabad az adófizetők pénzéből megmenteni; az EU-ból jövő munkavállalók elveszik a finnek állásait; az illegális bevándorlást leginkább a legális bevándorlás lehetőségeinek szélesítésével lehet megfékezni; az üzleti élet hangja túl erős az EU-ban; Ukrajna előtt meg kellene nyitni az EU-tagsághoz vezető utat; stb, stb.

A gépek természetesen azért működnek, mert üzemeltetői előzetesen megkeresték az európai parlamenti képviselőjelölteket is és velük is kitöltették a kérdőívet. A képviselőjelöltek zöme pedig válaszolt is, hiszen nekik is jól felfogott érdekük, hogy benne szerepeljenek a rendszerben. Tudható ugyanis, hogy sok bizonytalan szavazó valóban a gépek segítségével próbál eligazodni a jelöltek között.

A rendszernek rengeteg előnye van, miközben hátrányát nem nagyon látom. A választási gépek segítségével könnyen, gyorsan és anyagi ráfordítás nélkül lehet összehasonlítani a képviselőjelölteket. Rákényszeríti a politikusokat arra, hogy ne arról beszéljenek, amiről ők akarnak, hanem kénytelenek legyenek állást foglalni egy sor racionális kérdésben. Véleményük ellenőrizhető, akár évekkel később is visszakereshető, így a megválasztott képviselőket szembesíteni lehet véleményük esetleges változásával. A politikai vitákat konkrét és racionális témák irányába terelik a gépek, olyan terepre, ahol nem lehet üres handabandázásból megélni.

A választási gépeket állítólag nem a finnek találták ki, hanem amerikai "importtermék", de tény, hogy a finnekhez nagyon jól passzol, mind a választási rendszerük, mind a mentalitásuk szempontjából. A finn választási rendszerben ugyanis nyílt listák vannak: egy személyre lehet szavazni a pártlistákon belül, tehát ha egy párt pl. egy mandátumot nyer el, az nem automatikusan a listavezetőé lesz, mint a magyar rendszerben, hanem azé, aki a párt képviselőjelöltjei közül a legtöbb szavazatot kapja. A jelöltek összehasonlításához, illetve a kérdések megválaszolásához szükséges csendes elmélyedés és morfondírozás pedig nagyon jól passzol a finnek "nemzeti karakteréhez" (ha lehet ilyenről beszélni egyáltalán).

A dolog működőképességéhez persze az is kell, hogy a jelöltek többsége hiteles, szavatartó ember legyen, aki nem mond minden kérdésben mindig mást, attól függően, hogy éppen kihez beszél. Úgy látom, a finn politikusok elég nagy része ilyen.

És még egy fontos feltétel: a jelölteknek is bízniuk kell a gépek működtetőiben, hogy nem torzítják el az adatokat, nem javasolják például egyik-másik párt jelöltjeit jobban, a többi párt jelöltjeinek kárára. A jelek szerint itt ez is működik.

Könnyű persze azt mondani, hogy egy választási gép Magyarországon biztosan nem működne... Nem szeretem az ilyen kishitűséget. Jó lenne, ha valaki mégis megpróbálna egyet összeállítani.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://finntor.blog.hu/api/trackback/id/tr446160215

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása