HTML

Fin(n)tor

Jelenleg Helsinkiben élő, közepesen grafomán magyar elfogult észrevételei a mai Finnországról. Közélet, társadalom, gazdaság, tömegsport - és ami majd még eszembe jut...

Friss topikok

Címkék

A külföldiek számára Finnország egyik legnagyobb vonzereje a csodálatos természet - és ez az állítás Helsinkire is igaz. A parkok és erdők nemcsak gyönyörűek, de kiterjedésük is hatalmas. Nem nagyon tudok olyan pontot elképzelni a fővárosban, amely másfél kilométernél messzebb lenne valamelyik erdősávtól. Ha az ember sokat biciklizik a városban, néha kifejezetten olyan érzése van, hogy nem is erdők vannak Helsinkiben, hanem a város maga van az erdőben.

Keskuspuisto.jpgEz egy augusztusi kép, de a Központi Park egész évben gyönyörű. Forrás: wikipedia

A legkáprázatosabb zöldfelületet Központi Parknak hívják, de magyar szemmel nézve sokkal inkább erdőnek kellene nevezni. Ez egy ezer (!) hektáros, 1-1,5 kilométer széles, 8-10 kilométer hosszú, észak-dél irányban elhelyezkedő erdősáv a város kellős közepén. A déli vége lenyúlik a belváros határáig, az Olimpiai Stadion és az Opera környékéig, az északi pedig a városhatárig, voltaképpen Vantaa repülőteréig. És ami a legnagyobb vonzereje: van benne kb. 100 kilométernyi jól karbantartott és széles bicikliút illetve gyalogösvény, amelyeket sötétedés után kivilágítanak, télen pedig sífutónyomokat fektetnek le rajtuk.

A parkban igen sok nyúl, menyét, nyest és mókus él, de az északi, szélesebb részeken többször is láttam már szarvast és állítólag van borz is. Rengeteg kék- és vörösáfonya terem és érdekes módon mostanában kora ősszel is könnyen lehet találni bárhol, a jelek szerint nem szedték még mindet le a kirándulók. Pedig a parkban óriási a gyalogos- és biciklis forgalom: az északi részeket leszámítva 1-2 percnél hosszabb időt lehetetlenség úgy eltölteni, hogy ne találkozzunk más kirándulóval/futóval/biciklizővel/síelővel/sírollerezővel. A középső és déli részeken pedig időnként több embert látni, mint a belváros egyik-másik mellékutcájában.

Az átgondolt munkát végző helsinki várostervezők egy sor szabadidős létesítményt és zöldfelületet igénylő közintézményt telepítettek a Központi Parkba. Van itt íjászpálya, kisállattemető, négy kiskertes övezet (ahol évi 30-40 euróért lehet 30-50 négyzetméteres aprócska földdarabot bérelni illetve kiskertként művelni), jó néhány kutyafuttató, számos erdei tornapálya, kosárlabdapályák, focipályák (ezek egy része télen korcsolyapályává alakul), mesterséges tó (ami ősszel leeresztenek), két uszoda, két jégcsarnok és egy sportcsarnok. A park déli végénél pedig egy közlekedési bemutatópálya egészíti ki a szolgáltatások sorát, ahol egy zárt területen gyakorolhatják a gyerekek a közlekedési lámpák, a jelzőtáblák és a bicikliutak használatát (kisfiaim nagy örömére).

Nekem pedig az tetszik a legjobban, hogy a Központi Park területe nem csökken évről-évre, nem szakítanak ki belőle újabb és újabb területeket lakóingatlanok számára - sem legálisan, sem illegálisan.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://finntor.blog.hu/api/trackback/id/tr975528020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása