HTML

Fin(n)tor

Jelenleg Helsinkiben élő, közepesen grafomán magyar elfogult észrevételei a mai Finnországról. Közélet, társadalom, gazdaság, tömegsport - és ami majd még eszembe jut...

Friss topikok

Címkék

Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnökének keddi helsinki látogatásának programjában egy nyilvános beszélgetés is szerepelt Jyrki Katainen kormányfővel Európa jövőjéről a Helsinki Egyetem dísztermében. Az eseményt azonban váratlanul három tüntető zavarta meg, akik a beszélgetés kezdetekor a színpadra futottak és kibontottak egy lepedőt, amelyen finnül és angolul az szerepelt, hogy "A megszorítás öl". Egyikük még egy megafont is előhúzott, amelybe azt kezdte el kiabálni, hogy a bankokat államosítani kell. A rendezők másodpercek alatt eltávolították őket a színpadról, amint az a közszolgálati tévé esti híradójából készült képen is jól látható:

rompuy+katainen+mielenosoitus.jpg

Maga a híradó itt érhető el, 01:32-től érdemes nézni (sajnos ügyetlen vagyok, nem tudtam beágyazni):

http://areena.yle.fi/tv/1877901

Nagyon érdekes, hogyan reagált a média. Tisztességesen közölték a hírt, nem fújták fel feleslegesen, de nem is hallgatták el. Súlyának megfelelően kezelték az eseményt, egyfajta kis színes hírként. Nem lettek tele másnap a felelősök megbüntetését követelő cikkekkel az újságok és a politikusok sem tartották szükségesnek, hogy megszólaljanak az ügyben. Szépen csendesen elfelejtették. Pedig ilyen esemény nem túlságosan gyakori a konszenzusról híres Finnországban, ahol az elmúlt másfél évben talán csak egyetlen politikai jellegű tüntetésre került sor (az egyetemisták tiltakoztak az ösztöndíjrendszer szigorítása ellen).

Az eseményre a nemzetközi média sem figyelt fel, a Hírkereső alapján úgy láttam, Magyarországon sem lett hír belőle. Hadd dokumentáljam tehát itt, hogy megtörtént.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://finntor.blog.hu/api/trackback/id/tr695297059

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása