HTML

Fin(n)tor

Jelenleg Helsinkiben élő, közepesen grafomán magyar elfogult észrevételei a mai Finnországról. Közélet, társadalom, gazdaság, tömegsport - és ami majd még eszembe jut...

Friss topikok

Címkék

Meglepően sok középkori, illetve középkori eredetű templomépület található Helsinki környékén. Ahhoz képest, hogy milyen csekély lehetett a lakosság száma és milyen nagy károkat okoztak a háborúk, vagy hogy a fővárosban egyetlen középkori építmény sincs (nem is lehet, hiszen Helsinkit 1550-ben alapították és 1640-ben telepítették át a mai helyére), igazán sok kőtemplom maradt fenn Helsinki környékén az 1400-1500-as évekből.

A wikipedia szerint 104 középkori kőtemplomról tudunk Finnországban, de ez a szám a soha be nem fejezett, illetve az időközben megsemmisült épületeket is tartalmazza. (Azt is hangsúlyozni kell, hogy ez a kőtemplomok száma, sok tucat fatemplom is van ugyanis az országban, amelyek egy része szintén középkori eredetű - sőt, az 1200-1300-as években még csak fatemplomok épültek.) Szerintem a 104 igen nagy szám, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy az 1500-as évek végén a mai Finnország területén élők összlétszámát alig 300-350 ezer főre teszik a történészek.

A finnek szürke köves templomnak hívják ezeket a középkori szentélyeket. Valóban feltűnő, hogy hatalmas, faragatlan szürke kövekből, gránitból épültek. (Finnország gránitból igen gazdagon ellátott, sehol nem kellett tehát messziről hozatni az építőanyagot.) Eredetileg általában téglalap alakú volt az alaprajzuk, de sokhoz a későbbi bővítések során kereszthajót is építettek.

Az oltár a szürke köves templomok keleti végében volt, mert onnan várták Krisztus visszajövetelét. A bejárat ezzel szemben, a nyugati oldalon helyezkedett el, az északi oldalon volt a sekrestye, a délin pedig a fegyverraktár. Utóbbira arra szolgált, hogy a mise ideje alatt ott helyezzék el a kardokat, mivel felfegyverkezve nem volt szabad a misén részt venni.

Én eddig három középkori templomot láttam: Vantaaban, Espooban és Kirkkonummiban. A vantaait Szent Lőrinc (finnül Pyhä Lauri) tiszteletére szentelték, 1893-ban azonban leégett és neogót elemekkel díszítve újították fel, tehát nem minden eleme eredeti. Az utóbbi években tömeges esküvőket kezdtek tartani benne, volt olyan eset, hogy több mint száz párt adtak össze egyszerre.

Vantaa_church.jpgA vantaai Szent Lőrinc templom 1450 körül épült. A harangláb későbbi. Fotó: Wikipedia

Az espooi templom volt eddig a legszebb, amit láttam. Gyönyörű eredeti középkori freskók láthatóak benne, így ez áraszt leginkább ősi hangulatot. Nyáron rendszeresen vannak benne koncertek, remélem, el tudok majd jönni egyszer zenét is hallgatni.

Espoon_Tuomiokirkko.jpgAz espooi székesegyház. Sajnos a freskókról nem találtam képet. Fotó: espoonseurakunnat.fi

A legkülönlegesebb sorsa a kirkkonummi templomnak volt. Ez ugyanis azon a területen fekszik, amelyet 1944-ben a békeszerződés következtében Finnországnak át kellett engednie egy szovjet katonai támaszpont céljára (ez volt a híres porkkalai támaszpont). A szovjetek először tiszti klubnak, később pedig raktárnak használták a templomot, de annyira tönkretették, hogy amikor alig 12 évvel később (1956-ban) visszaadták a finneknek,  teljesen fel kellett újítani.

Kirkkonummi_church.jpgKirkkonummi középkori temploma. A kereszthajó a 19. századból való. Fotó: Wikipedia

A kirkkonummi templom ablakait festő művész is említést érdemel. Lennart Segerstråle ugyanis, amikor megtudta, hogy a templomot a szovjet hadsereg fogja birtokba venni, készített nekik egy szénrajzot, amire oroszul ráírta, hogy "Jézus Krisztus minden nép Megváltója". A szovjetek persze dühösek lettek, és parancsba adták, hogy a rajzot meg kell semmisíteni. Az ezzel megbízott finn tiszt azonban nem engedelmeskedett, hanem elrejtette a rajzot házának padlásán, ma pedig ismét ott látható a templomban.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://finntor.blog.hu/api/trackback/id/tr225363747

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása