HTML

Fin(n)tor

Jelenleg Helsinkiben élő, közepesen grafomán magyar elfogult észrevételei a mai Finnországról. Közélet, társadalom, gazdaság, tömegsport - és ami majd még eszembe jut...

Friss topikok

Címkék

Van a finneknek humorérzékük? Hát persze, hogy van. Minden ellenkező híresztelés dacára. Itteni ismerőseim zöme élő cáfolatául szolgál annak a tévképzetnek, hogy a finnek zöme karót nyelt, savanyú, vagy nehezen feloldódó, melankolikus alkat lenne. Lehet, hogy korábban így volt, de ez ma már nem igaz. Más kérdés, hogy a finnek sokszor mást találnak humorosnak, mint a magyarok.

 karlsson_140413.jpg

Egy tipikus finn karikatúra, annak igazolására, hogy a melankólia azért nem teljesen veszett ki a finnekből: "Mit csináltál volna, ha te nyerted volna meg a lottón a főnyereményt?" "Abbahagytam volna a munkát. Ha lett volna munkám." Forrás: http://www.hs.fi/karlsson/?ref=hs-art-sarjakuva

A napokban zárult le a legjobb finn viccet kereső verseny, amelyet a közszolgálati tévé hirdetett meg. A nézők közel háromszáz viccet küldtek be, ebből a szerkesztők és erre felkért humoristák választották ki a tíz legjobbat, amelyeket itt lehet eredetiben is elolvasni. Megpróbálom ezek közül azokat lefordítani, amelyek nekem a leginkább tetszettek - előrebocsátom, hogy szerintem ezek nálunk nem kerülnének be a tíz legjobb közé...

Két kannibál ül a tűz mellett. - Nem szeretem az anyósomat, mondja az egyik. Mire a másik: - Hát akkor egyél salátát!

A bolondok házában megkérdezi a látogató a vezető pszichiátertől, miként döntik el, hogy intézeti kezelésre szorul-e valaki, vagy nem. - Ó, ez nagyon egyszerű, válaszolta a doki. Adunk az illetőnek egy teáskanalat, egy kávéscsészét és egy vödröt, aztán megkérjük, hogy ürítse ki a kádat. - Értem, válaszolja a látogató, a normális ember a vödröt használja, hiszen az nagyobb, mint a kávéscsésze vagy a teáskanál. - Nem, válaszolja a doki, a normális ember kihúzza a dugót. Szeretne ablak melletti ágyat?

Bemegy a vak az áruházba és elkezdi pörgetni a feje felett a kutyáját a farkánál fogva. Odajön a biztonsági őr és megkérdezi, hogy mit csinál. - Körülnézek.

És végül jöjjön az a vicc, amely a tíz közül a nézők által leadott négyezer szavazat alapján az első helyre került:

Egy finn és egy japán cég elhatározza, hogy évente evezősversenyt szervez nyolc fős csapatok részére. Mindkét csapat hosszasan és keményen edz a megméretésre. Eljön a verseny napja, mindkét csapat úgy érzi, hogy csúcsformában van, de a japánok egy kilométert vernek a finnekre. A finn cégvezetés azonban úgy dönt, hogy az imázs szempontjából nagyon fontos lenne, ha jövőre ők nyernének, ezért létrehoznak egy vizsgálóbizottságot a vereség okainak kiderítésére. A vizsgálóbizottság hosszas elemzés után megállapítja, hogy azért kaptak ki, mert a japánoknál heten eveztek és csak egy kormányos ült a hajóban, a finneknél viszont hét kormányos volt és csak egy ember evezett. A vállalatvezetés úgy dönt, hogy tanácsadó céget bíz meg a probléma megoldásával. Több hónapos munkát követően a tanácsadó cég előáll egy vaskos elemzéssel, amelyben azt fejtegetik, hogy a csapatban túl sok irányító volt és túl kevés evezős. Az elemzésre támaszkodva a cégvezetés a csapat összeállításának módosítása mellett dönt. Az új összetétel szerint a hajóban négy kormányos, két vezető kormányos, egy csapatvezető és egy evezős kap helyet. Az evezőst pedig bónuszpont-rendszer bevezetésével igyekeznek jobb teljesítményre motiválni. Eljön a második verseny napja, a japánok ezúttal két kilométert vernek a finnekre. A finnek kirúgják az evezőst, a csapatvezetést viszont prémiummal jutalmazzák erőfeszítéseiért. A harmadik évi versenyre való felkészülés gyanánt pedig hozzálátnak egy új hajó megtervezéséhez.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://finntor.blog.hu/api/trackback/id/tr676026286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása