HTML

Fin(n)tor

Jelenleg Helsinkiben élő, közepesen grafomán magyar elfogult észrevételei a mai Finnországról. Közélet, társadalom, gazdaság, tömegsport - és ami majd még eszembe jut...

Friss topikok

Címkék

Könyvtárnyi gyűjteménye van a "bezzeg a finn iskolákban..." típusú szövegeknek. A kétségtelenül meglévő számtalan vonzó ismertetőjegy mellett gyakorló szülőként némileg árnyaltabb véleményem alakult ki a (gyakran a világ legjobbjának nevezett) finn oktatási rendszerről, de ebben a bejegyzésben nem teszek kísérletet arra, hogy részletesen felsoroljam erősségeit és gyengeségeit. Inkább csak arról írok, amire a napokban leginkább rácsodálkoztam: ez pedig az általános iskolai főzésoktatás.

Helsinkiben mindig augusztus közepén, egy keddi napon kezdődik az új tanév az általános iskolákban (és május végéig tart). Lányom a napokban a hetedik osztályt kezdte meg, ami azt jelenti, hogy minőségi ugrást hajtott végre: átkerült a hat évig tartó alsó tagozatból a felsőbe (ami az esetek többségében önálló oktatási intézmény, tehát a hetedikesek zöme új iskolát is kezd). Az első napok tapasztalatai szerint a felső tagozat valóban egészen más világ, mint az alsó: itt már szaktanárok, szaktantermek vannak, vándorlás óráról-órára és a követelményszint is lényegesen magasabbnak tűnik, mint alsó tagozaton.

A legmeglepőbb új tantárgy a háztartási ismeretek. A három évre szóló (hetedik-kilencedik osztályos) tankönyvet átlapozgatva úgy tűnik, ez elsősorban a főzésről fog szólni. Rengeteg recept mellett az alapvető főzési fortélyok leírása található a tankönyvben, a különböző konyhai eszközök ismertetésétől és a zöldségpucolás fogásaitól kezdve az élelmiszerek tárolásának szabályain, a közös étkezés udvariassági fordulatain és a kézi illetve a gépi mosogatásnak a tudnivalóin át az alapvető tejtermékek vagy húsféleségek megkülönböztetéséig, a mártások elkészítéséig, a hússütésig és a halpucolás fortélyaiig. Aki mindezt elsajátítja, igazi konyhatündér lesz!

kotitalous.jpgTankönyv a háztartási ismeretekről. Főzni tudni kell! Forrás: www.sanomapro.fi

Lányom felvillanyozódva jött haza az új tantárgy első órájáról, ahol epres milkshake-et készítettek. (Az ügyes tanár tudta, hogyan kell a gyerekek érdeklődését felkelteni...) Később majd persze a bonyolultabb fogások is sorra kerülnek, a tankönyv szerint lesz lasagne, görög saláta, fasírt, sushi, és külön fejezet foglalkozik a rakott ételek elkészítésével.

A legfantasztikusabb az iskolai konyha felszerelése. Nem, nem arról a helyről van szó, ahol a diákok és a tanárok ebédjét készítik. A háztartási ismeretek című tantárgyat természetesen konyhaként berendezett tanteremben oktatják, amelynek felszereltsége sokkal jobb és gazdagabb, mint egy átlagos magyar háztartásé. Mindenféle eszköz megtalálható benne és négy gyerekre jut egy tűzhely.

Biztosan buta összehasonlítás, de megkockáztatom, hogy egy ilyen tantárgynak több értelme van, mint pl. két külön tantárgyként oktatni a kémiát és a fizikát az általános iskolában.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://finntor.blog.hu/api/trackback/id/tr355467615

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása