HTML

Fin(n)tor

Jelenleg Helsinkiben élő, közepesen grafomán magyar elfogult észrevételei a mai Finnországról. Közélet, társadalom, gazdaság, tömegsport - és ami majd még eszembe jut...

Friss topikok

Címkék

"A kisbaba pelenkáját először műanyag zacskóba tedd, csomózd össze a zacskót és úgy dobd a szemetesbe!" Ezt a kérést egy közintézmény férfi mosdójában olvastam a minap. Elgondolkoztam, vajon milyen hatást váltana ki a férfiakból egy hasonló felirat Magyarországon - valószínűleg sokan meglepődnének. Itt viszont nem kevesen vannak, akik számára teljesen természetes, hogy a kisbabát az apukák is pelenkázzák.

pelenkázó.jpgAz ominózus felirat - természetesen három nyelven...

Sőt, maga a kormány igyekszik rávenni őket, hogy foglalkozzanak a lehető legtöbbet a család legifjabb tagjaival. Egy nagy vihart kavart elképzelés szerint ugyanis az itteni gyesnek megfelelő támogatást ezentúl csak akkor folyósítaná három éven át a társadalombiztosítás, ha a szülők egymás között megfelezik az igénybe vétel időtartamát. Vagyis: a kormány arra akarja kényszeríteni az apákat, hogy ha a gyereket nem adják bölcsődébe, akkor 18 hónapon át ők legyenek vele otthon, ne az édesanyák. Az indoklás szerint a cél az, hogy növeljék a munkaerő-kínálatot, az anyák a szülés után hamarabb álljanak vissza a munkába.

Jelenleg a finn szülők választhatnak, ki marad otthon a kisgyerekkel az első három évben. Ennek következtében a gyest igénybe vevők 94 százaléka nő. A kormány által tervezett változásnak a hivatalos indoklás szerint nincs költségvetési kiadáscsökkentő célja, a gyakorlatban azonban valószínűleg ez lesz az eredménye. Nyilvánvaló ugyanis, hogy sok családban nem fog otthon maradni az édesapa másfél évig. Azért sem, mert sok helyen a család számára így ténylegesen nagyobb lenne az elmaradt jövedelem, mint a gyes havi 337 eurós összege. A sokat hangoztatott nemi esélyegyenlőség dacára ugyanis még Finnországban is többet keresnek átlagosan a férfiak, mint a nők.

Ha a kormány elképzelése megvalósul, néhány év múlva talán már nem is lesz férfi mosdó pelenkázó nélkül.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://finntor.blog.hu/api/trackback/id/tr365542920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása