HTML

Fin(n)tor

Jelenleg Helsinkiben élő, közepesen grafomán magyar elfogult észrevételei a mai Finnországról. Közélet, társadalom, gazdaság, tömegsport - és ami majd még eszembe jut...

Friss topikok

Címkék

Hét végi tengerparti családi sétánkon megállított egy idősebb finn férfi, és arról érdeklődött, hogy milyen nyelven beszélünk egymás között. Nyilván előre tudta, hogy mit fogok válaszolni, mert azonnal elkezdte sorolni Magyarországgal kapcsolatos ismereteit: Zsivótszky Gyula (a kalapácsvető), Németh Miklós (a gerelyhajító), Budapest, Siófok, stb, sőt, még azt is ismerte magyarul, hogy "az a szép, akinek a szeme kék" (Egyébként nem beszélt magyarul). Csak azt nem tudta pontosan fejből, hogy akkor most Magyarországnak 10,1 millió lakosa van-e, vagy csak 9,9 millió, de ugye elárulom neki?

Nem írnám le ezt a banális történetet, ha nem ismétlődne gyakran és nem mutatná a finnek magyarok iránti érdeklődését. A hét elején az autó vizsgáztatására várakozva traktált a szerelő az egri élményeivel. A múltkor az uszoda öltözőjében jött oda egy vadidegen, hogy ő tudja ám, hogy magyarul beszélünk, mert igaz, hogy egy kukkot sem ért belőle, de azt a szót ismeri, hogy söröző (érdekes, ezt rengeteg finn tudja magyarul), meg azt is, hogy atombomba (hogy ezt honnan tanulta?) és ismeri a Pál utcai fiúk című könyvet (aminek egyébként két éve jelent meg a második finn fordítása). Gyerekeimnek pedig az egyik bevásárlóközpont liftjében magyarázta el egy vadidegen finn, amikor meghallotta, hogy magyarul beszélgetnek: "iskolába' fáj a lába, hazamenni: nem fáj semmi".

Nehéz nem észrevenni, hogy a finnek zöme kifejezetten kedveli a magyarokat. Sőt, úgy tűnik, Európa kevés szegletében szeretik annyira a magyarokat, mint Finnországban. Rengetegszer tapasztaltam, hogy ha elmondom, magyar vagyok, azonnal plusz tízről indulok, nem nulláról. (És főleg nem mínusz tízről: mert sok országot fel lehetne sorolni, ahol inkább negatívan állnak az emberhez, ha felfedi, hogy magyar...)

jelvény.jpg

Kedvenc jelvényem.

Rengeteg okot fel lehet sorolni annak magyarázataként, hogy a finnek miért állnak alapvetően pozitívan a magyarokhoz, néhányat megpróbálok összefoglalni. Nyilván a nyelvrokonsággal kell kezdeni. Finnországban nem szokás megkérdőjelezni, hogy a magyar és a finn nyelv rokonsági kapcsolatban van egymással. Ezt magától értetődő dolognak tekinti mindenki. Nem is szoktam elárulni, amikor társalgás közben erre terelődik a szó, hogy Magyarországon egyesek bizony kételkednek ebben, ez ugyanis az országimázs rombolásával lenne egyenértékű. Azt hiszem, legtöbben egyébként alapvetően egy félreértés miatt kételkednek. Azt gondolják ugyanis, hogy a finnugor kapcsolat kizárja a magyarok török népekkel való rokonságát. Erről természetesen szó sincs, a nyelvrokonságnak semmi köze a genetikai rokonsághoz, tehát attól még, hogy a magyar nyelv a finnel nyelvrokonságban van, genetikai, kulturális és egy sor más területen nyugodtan tartozhatunk más népekhez.

A nyelvrokonságról mindenki hallott, a finnek magyarszeretetének további okai már nem ennyire széles körben elterjedtek, inkább a finn társadalom egy-egy rétegére jellemzőek. Mind a mai napig egyértelműen látszanak például a hatvanas-hetvenes-nyolcvanas évek államilag szervezett kétoldalú barátkozásának eredményei. Abban az időben Finnország volt a "megbízható" Nyugat a szocialista magyar párt- és államvezetés szemében. Olyan ország, amely ugyan meg tudta őrizni a nyugati társadalmi és gazdasági berendezkedést (demokrácia, jogállamiság, piacgazdaság), de ha a hidegháború "forró" háborúba csapott volna át, katonailag a szocialista tábort erősítette volna (lásd az 1948-ban megkötött, majd többször meghosszabbított szovjet-finn barátsági, együttműködési és kölcsönös segítségnyújtási szerződést). Engedélyezték, sőt, kifejezetten támogatták tehát a kétoldalú barátkozást az átlagemberek szintjén is. Ebből aztán rengeteg személyes kapcsolat és mind a mai napig tartó barátság született. Ezeket egyre gyakrabban ingatlanvásárlás is megerősíti: egyre több finnek van magyarországi hétvégi háza, szőlője vagy lakása.

Aztán itt van egy sor intézményesített keret: a finnországi magyarbarátokat tömörítő Finn-Magyar Társaságnak több mint ötven helyi szervezete működik, 3500 taggal, ami egy ötmilliós országban szerintem rengeteg. Emellett legalább ötven testvérvárosi kapcsolat is létezik és ott van a szintén több tucatnyi evangélikus testvérgyülekezeti kapcsolat.

Egyszóval: a finnek tényleg szeretik a magyarokat. Finnországban jó magyarnak lenni.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://finntor.blog.hu/api/trackback/id/tr175028200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pet1988 2014.04.22. 23:36:47

igen, abszolút!! nekem is ez a véleményem! S nem is akarom elhagyni ezt az országot!!

Cruzito76 2014.04.23. 08:51:02

Viszonylag sok helyen jártam már a Világon, de kevés olyan helyet találtam, ahol annyi rokonszenvvel fordultak volna hozzám, magyarhoz, mint Finnországban.

Írtam erről az érzésről anno:

www.zalaikilato.hu/nagyvilag/128-lattam-a-napot-ejjel-finnorszagi-utinaplo.html

István H 2015.07.05. 11:16:09

Nem a rokonsággal van a probléma, mert az van, hanem azzal, hogy törlik a többi néppel való rokonságot. Kínai, japán, koreai, mongol, ujgur, iráni, török, az összes isztán (Isten) végződésű nép, lett, észt, baszk, de még az indiánok is rokonnak tartják a magyarokat. Nem finn származás ellenesek a magyarok, csak nem vagyunk egyenes ágiak. A legkevertebb nép a világon. A finnekkel, manysikkal nagyon sokáig egymás mellett éltünk az Urálban. Ők északon, mi délen. Náluk a női uralom volt az erősebb, nálunk meg inkább vegyes. Testvérein, rokonaink ők, de sokan mások is.

Judit Kecskésné Varga 2016.05.03. 16:50:52

A finnek is szeretnek minket meg az észtek is! Örök rejtély számomra, hogy bár az iskolában tanuljuk a nyelvrokonságot, miért nem tudja senki, hogy az észtek is rokonaink? Ők tudják! :)

Kuvik79 2018.08.26. 15:22:09

@István H: Hát az isztán végződésűekkel nem is akarok rokonságban lenni, az biztos!
süti beállítások módosítása