HTML

Fin(n)tor

Jelenleg Helsinkiben élő, közepesen grafomán magyar elfogult észrevételei a mai Finnországról. Közélet, társadalom, gazdaság, tömegsport - és ami majd még eszembe jut...

Friss topikok

Címkék

Azt hiszem, Presser Gábor és Sztevanovity Dusán is büszke lehetne, ha tudnák, hogy a Miénk ez a cirkusz című LGT-számukhoz egy tamperei általános iskola 8. osztályos tanulói is forgattak videoklipet. Méghozzá egészen kiválót (innen tölthető le). Ráadásul egy olyan iskoláról van szó, ahol elsősorban sérült gyerekeket (mozgássérülteket, diszfáziásokat, siketeket) tanítanak, amint az a klipből is egyértelműen látszik. Azt hiszem, ezek a fiatalok igazán nagyot alkottak.

Méltán lett ez a klip az egyik díjazott a finnországi magyarbarátokat tömörítő Finn-Magyar Társaság Egy darabka Magyarország című kisfilmkészítő pályázatán. A versenyt a finn iskolákban az idei tanév során megrendezett magyar témahét keretében hirdették meg és a többi díjazott alkotást is érdemes megnézni. A helsinki Kallio gimnázium diákjai egy Vasarely-kiállítást rendeztek be. A Vaasai Szakközépiskola szakácsnak tanuló diákjai "finn ízlés szerint elkészített magyar menüvel" rukkoltak elő, káposztás piroggal, sertésbordával és paprikafagylalttal. Nem felesleges megnézni a Pori mellett található Nakkila egyik általános iskolájában Magyarországról tartott tanórák összefoglalóját sem (amelyben egyébként a Leaf csokoládégyár Budapest fantázianevű bonbonja is feltűnik). Nekem ebben a videóban leginkább az tetszik, hogy a gyerekek a Lánchíd és a Parlament makettjét is elkészítették! Bár kétségtelen, hogy az alkotás csúcspontja az a jelenet, amikor a kis finn falu diákjai egy magyar népdalra táncolnak a tornateremben - persze mezítláb, ahogy az a finn iskolákban természetes.

Valamennyi díjazott alkotás elérhető egyébként a Finn-Magyar Társaság honlapjáról (a szöveg ugyan finnül van, de a videók linkjeit így is bárki megtalálja). 15 gyerek és 5 kísérő tanár ötnapos magyarországi utazást nyert.

A magyar témahetet egyébként négyévente rendezik meg a finn általános és középiskolákban. Négyévente van finn témahét a magyar iskolákban is.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://finntor.blog.hu/api/trackback/id/tr475204934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tholt Katalin 2013.04.09. 12:09:54

Kicsit sírtam, kicsit nevettem amig a videót néztem.../Úgy is mint hajdani Pethő intézeti dolgozó.../ Nagyon tetszett!
süti beállítások módosítása