HTML

Fin(n)tor

Jelenleg Helsinkiben élő, közepesen grafomán magyar elfogult észrevételei a mai Finnországról. Közélet, társadalom, gazdaság, tömegsport - és ami majd még eszembe jut...

Friss topikok

Címkék

A világon a legtöbb Donald kacsa képregényújságot Finnországban adják el (népességarányosan persze). A terjesztés-ellenőrző részvénytársaság adatai szerint tavaly átlagosan 283 ezer példány fogyott hetente, ami egy ötmilliós országban elképesztően magas szám. Mivel egy példányt többen is megnéznek, az olvasók száma akár egymillióra is tehető. Ezzel az újság a hetilapok között messze a legolvasottabbnak számít, megelőzve a legnagyobb hírmagazint (Suomen Kuvalehti) és a női lapokat is. A legfrissebb példányok az élelmiszerboltokban közvetlenül a pénztáraknál is megtalálhatóak.

akuankka.jpgIgazán elégedett lehet a finnországi példányszámmal

Sárga csőrű hősünk nevét persze kicsit át kellett alakítani, hiszen a finn nyelvben csak nagyon idegenül hangzó szavak kezdődnek d-betűvel. Így lett Donald kacsából Aku Ankka. Talán azért is lett ennyire népszerű ez a Walt Disney-figura Finnországban, mert a Donald-történetek többi hősének is sikerült kellően finnesen hangzó nevet találni az itteni kiadásban. Dagobert bácsi Roope setä lett, három unokaöccse Tupu, Hupu és Lupu, és így tovább. Azon is megdöbbentem, hogy milyen irtózatosan hosszú a finn wikipedia azon szócikke is, amely a finn fordításokban előforduló játékos-vicces névadásokat veszi számba. Úgy látszik, Aku Ankkával kapcsolatban minden információmorzsa rendkívül fontos.

Néha tényleg úgy tűnik, hogy a finnek Donald kacsa-mániája nem ismer határokat. Lépten-nyomon az újság hirdetéseibe botlunk, a könyvtárak a legkönnyebben elérhető polcokon tartják a képregény-füzeteket, sorra jelennek meg a tematikus különszámok, az 1951-52-ben megjelent első számokért pedig a gyűjtők állítólag 10-20 ezer eurót is megadnak.

Ennek fényében különösen értékesnek tartom, hogy egyik kedves barátunk, amikor vendégségbe jött, egy hatalmas szatyornyi régi Donald kacsa-képregényt hozott kisfiaimnak ajándékba! Megszámoltuk, egészen pontosan 124 füzetet. Ettől persze nem lettünk milliomosok, az 1990-es és 2000-es évek terméséből kaptunk egy óriási adagot, ezek a példányok vélhetően nem érnek túlságosan sokat a gyűjtőknek sem, hiszen minden bizonnyal igen nagy példányszámban találhatóak meg ma is a piacon. Ez persze az ajándék értékéből mit sem von le, annál is kevésbé, mert fiaim rendszeresen hosszú órákat töltenek el a képregényfüzetek tanulmányozásával. Lehet, hogy a Donald kacsa-mánia ragadós?

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://finntor.blog.hu/api/trackback/id/tr45222689

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Polarlicht 2013.04.15. 10:01:00

Az Aku egy nem igazán gyakori, de nem is teljesen ismeretlen finn keresztnév, a wikipedia szerint a latin Augusztus személynévből rövidült, közel háromezren viselik. Az Ankka kacsát jelent.
süti beállítások módosítása