HTML

Fin(n)tor

Jelenleg Helsinkiben élő, közepesen grafomán magyar elfogult észrevételei a mai Finnországról. Közélet, társadalom, gazdaság, tömegsport - és ami majd még eszembe jut...

Friss topikok

Címkék

A vasárnap egyik felét eladóként töltöttem egy jótékony célokat szolgáló bolhapiacon, gyermekeim iskolájában. Amellett, hogy kissé megfájdult a lábam a sok ácsorgástól, néhány érdekes megfigyelésre is alkalmat adott az esemény arról, hogy milyen is a középosztálynál alacsonyabb státuszban élő lakosság Helsinkiben. No meg arról, hogy milyen egy finn bolhapiac.

kirppis.jpgEgy finn bolhapiac nyáron. Fotó: wikipedia

A leginkább feltűnő talán az volt, hogy milyen mosolygós és vidám volt mindenki. Rengeteg vevővel és vevőjelölttel beszélgettem, de egyetlen panaszos mondat sem hangzott el, pedig elég sokan voltak olyanok, akikről egyértelműen látszott, hogy azért jöttek a bolhapiacra vásárolni, mert új holmikat egyszerűen nem engedhetnek meg maguknak. Azon gondolkoztam hazafelé menet, hogy ez vajon Magyarországon is így lett volna-e... Itt viszont egyszerűen nem "sikk" panaszkodni, még annak sem, akinek talán lenne oka rá.

Emellett azt sem lehetett nem észrevenni, hogy még Helsinki egyik gazdag kertvárosi negyedében is milyen sok szegény jött el a bolhapiacra. Megkockáztatom, hogy idén több olyan embert láttam, akiről lerítt, milyen rossz anyagi körülmények között él, mint tavaly. Itt is gazdasági válság van és sokat lehet olvasni az erősödő társadalmi polarizációról, egyre nagyobb rétegek lecsúszásáról. Ezt most magam is megtapasztaltam. Félreértés ne essék, a Magyarországon tömeges mélyszegénység itt ismeretlen, a romló anyagi helyzet itt sokkal magasabb életszínvonalról való lecsúszást jelent, de a tendencia sokak számára negatív.

Azt is érdekes volt megfigyelni, hogy mennyire nagylelkűen ajánlották fel megunt holmijukat a vásárra az iskolai gyerekek szülei. (Ez egy olyan bolhapiac volt, amelyre ingyen adták össze az árut a szülők, a bevétel pedig az iskolai kirándulásokra és az iskolai felszerelés kiegészítésére megy évek óta.) Leginkább a sportfelszerelésekre volt rálátásom, mivel azok eladását kaptam feladatul: rengeteg kiváló állapotban lévő korcsolya, síléc, síbakancs, jégkorongsisak stb. között lehetett válogatni, volt, aki jó karban lévő biciklit ajánlott fel. A holmik nagy részét az itt is nagy forgalmú sportbizományi boltban is el lehetett volna adni, de a szülők inkább az iskolának hozták. Még nem ismerem az idei számot, de  a tavalyi bolhapiac a rendkívül alacsony árak mellett is több mint 4000 eurónyi bevételt termelt az iskolának.

Helsinkiben egyébként rengeteg alkalmi és állandó bolhapiac is van. Az állandóaknak az a különlegessége, hogy csak oda kell vinni az otthon megunt holmit, kifizetni egy viszonylag alacsony asztalbérleti díjat és nem is kell az időt ott tölteni, mégis pénzre lehet szert tenni a szükségtelenné vált kacatok eladásából. Ilyen elven működő bolhapiac egyébként már Budapesten is van, hadd reklámozzam itt egy kicsit: a XIII. kerületben található, úgy hívják, hogy Garmada. Itt a linkje.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://finntor.blog.hu/api/trackback/id/tr255807204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lap Top 2014.03.20. 08:27:41

Egyébként már Budapesten is több olyan is van mint a Garmada, hadd reklámozzam itt egy kicsit:

www.facebook.com/bolhapalota
www.facebook.com/elevengarazsvasar
www.facebook.com/tabanibolhapiac
süti beállítások módosítása