HTML

Fin(n)tor

Jelenleg Helsinkiben élő, közepesen grafomán magyar elfogult észrevételei a mai Finnországról. Közélet, társadalom, gazdaság, tömegsport - és ami majd még eszembe jut...

Friss topikok

Címkék

Négy gyermekem iskolai fényképei összesen 137 euróval rövidítették meg a családi kasszát. Pedig igyekeztem mindegyikük esetében a lehető legolcsóbb csomagra befizetni, ez az osztálykép mellett csak néhány egyszerű fotót tartalmazott róluk. Se naptár a gyerekek képével, se kulcstartó, se hűtőmágnes, se bögre, se matrica, se kötény, se táska, semmi. Még a fotó alapján készített kirakóst meg a bélyeget is kihagytam, pedig csábító volt a gondolat. Ha ezek közül is választottam volna néhányat, könnyen 400-500 euróra szaladt volna fel a végösszeg.

koulukuva.jpgVászonra is kinyomtatják, ha kérjük, egy 30-szor 40-es kép potom 49 euróba kerül. Illusztráció: www.seppalankoulukuvat.fi

A finnországi alapfokú oktatási intézményekben minden ingyen van, kivéve az iskolai fotózást. Nem kell fizetni sem az ebédért, sem a tankönyvekért, de még a füzetekért vagy a korrepetáló tanárért sem. A fotózás azonban, amint a fenti számok mutatják, erősen profitorientált tevékenység és az óvatlan szülőnek nagyon mélyen kell a zsebébe nyúlnia. Meglepőnek és nehezen magyarázhatónak tűnt számomra ez az ellentét - egészen tegnapelőttig.

Ekkor jelent meg ugyanis erről a visszásságról egy érdekes cikk az egyik lapban, ami rávilágított a jelenség mögötti turpisságra. Eszerint ugyanis a finn oktatási hivatal érdeklődését is felkeltette a drágaság és vizsgálatot indított, ami kiderítette, hogy a fényképkészítő cégek hatalmas összegeket fizetnek az iskoláknak rendezési díj címén. Akár diákonként 5-5,8 eurót is. Egy közepes méretű, 500-600 fős iskola tehát akár bő 3 ezer eurót is legombol a fényképkészítő cégről azzal a felkiáltással, hogy odaszervezi a nebulókat a kattintgatáshoz!

A fényképkészítő cégek között éles a verseny, így hajlandóak ezeket a csillagászati összegeket is kifizetni csak azért, hogy elnyerjék az osztályfotó elkészítésének lehetőségét. A gond csak az, hogy ezeket a summákat végső soron a szülőknek kell kifizetniük az iskolai fotók magasabb árában.

A dolog egyáltalán nem tragikus persze, hiszen ha például fizetni kellene az iskolai ebédért, az éves szinten jóval többe kerülne, mint a fotók, akármilyen drágák is.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://finntor.blog.hu/api/trackback/id/tr1005622358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása