HTML

Fin(n)tor

Jelenleg Helsinkiben élő, közepesen grafomán magyar elfogult észrevételei a mai Finnországról. Közélet, társadalom, gazdaság, tömegsport - és ami majd még eszembe jut...

Friss topikok

Címkék

Gyönyörű kirándulásban volt részünk tegnap, Suomenlinna erődrendszere valóban páratlan látványosság és szép időben mindenképpen kötelező eleme a néhány napos helsinki kirándulásoknak is. Talán szintén páratlan megoldás, hogy ezen az UNESCO-világörökségi helyszínen rabok végzik a főleg a 18. századból származó építmények karbantartási munkálatait. Suomenlinnán ugyanis börtön is működik és a foglyok által végzett közmunka az alapja az állagmegőrzési erőfeszítéseknek.

suomenlinna.jpgHa pénz nélkül is megoldható a karbantartás, minek fizessenek érte?

Sőt, a helyzet voltaképpen még ennél is meglepőbb. A suomenlinnai börtön ugyanis nem a régmúlt itt felejtődött darabkája. 1971-ben alapították, kifejezetten arra a célra, hogy karbantartsa a nyolc sziget mintegy kétszáz épületét, illetve elvégezze a szükséges kertészeti munkálatokat. A börtön kicsiny, ennek a célnak azonban vélhetően pont megfelel: mindössze 70 rab él itt, akikre 29 fős személyzet vigyáz (8 munkafelügyelő és 12 börtönőr). A finn büntetés-végrehajtó intézet honlapjáról még azt is megtudhatjuk, mikor van látogatási idő (sajnos ezt csak finnül találtam meg).

Egyébként éppen azért kellett 1971-ben megalapítani Finnország vélhetően legkisebb börtönét, hogy ne kelljen túl sok állami pénzt költeni Suomenlinna karbantartására. Az erődítményrendszer ugyanis 1973-ban került át hadsereg tulajdonából civil fennhatóság alá. Azóta tehát a rabok dolgoznak a turistákért. 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://finntor.blog.hu/api/trackback/id/tr205307827

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tholt Katalin 2013.05.20. 21:13:52

Nagyon praktikus megoldás, ráadásul a rabok olyan szép helyen tevékenykedhetnek, ahova a turisták kirándulni /s élvezni a hely szépségét.../ járnak!
süti beállítások módosítása